Home

ite siegers op zijn atelierIte Siegers (1950) volgde zijn opleiding o.a. aan de Akademie voor Kunst & Industrie in Enschede en Ateliers ’63 in Haarlem. De naturalistische tekeningen worden uitgevoerd in o.a. potlood en pastel, goud- en zilververf. De tegenstellingen tussen kleur en lijn, ruimte en ritme zorgen voor een dynamische beweging in het werk. Siegers versterkt dit effect door te krassen in dikke vegen verf, zodat het witte fond weer zichtbaar wordt. Of door de tekening vrij in de lijst te hangen (tegen een witte achtergrond), waardoor er een soort passe-partout ontstaat.

Een tijd geleden maakte Siegers een ommezwaai in zijn werk. Waar hij voordien planmatiger te werk ging zijn de tekeningen nu abstracter en expressiever geworden. Hij gaat uit van fotografische documentatie – maar de tekeningen ontstaan in het atelier waar afstand van het onderwerp genomen kan worden. Siegers werkt snel en geconcentreerd, en dit proces weerspiegelt zich in zijn werk. Hij werkt veel met tegenstellingen als actie en stilte, rust en beweging. Dit naar analogie van het leven waar ook alles zich spiegelt aan zijn tegendeel.

© Sonja Overbeeke


Onlangs kwam ik Ite sinds twintig jaar weer tegen in het Haarlemse stadscentrum. Ik kende hem uit zijn fotografie periode toen hij nog cursussen gaf bij Kreater. Van hem heb ik geleerd het landschap te beleven. Het verstilde landschap, dat zie je, dat hoor je, dat ruik je, daar maak je deel vanuit.
De ruimtelijke effecten van zijn landschapschilderijen zijn geen techniek, maar een ontwikkeling, een intensieve beleving van grote contrasten tussen details en weidse perspectieven, zoals bij de korenhalmen in de Toscaanse velden of de blaadjes van de meidoorn in de Kennemerduinen.
De ontwikkeling van twintig jaar openbaart zich in een weg naar een eigen interpretatie van gevestigde structuren, die zich het best laat beschrijven als een vereenzelviging met het object, het is geen landschap, het is een Ite Siegers. Het spannende is, dat er zoveel ruimte inzit, dat het schilderij ook iets van jezelf wordt, je wordt erin gezet, je loopt er rond, afin…. ga het maar eens bekijken.
Hij werkt met potlood en pastel, goud- en zilververf en versterkt contrasterende effecten door met het mes te werken.

Jorgen Alp, december 2003